One Life
  • ua
  • ru

Як виглядала бальна хореографія багато років тому, історія бального танцю

Завдяки назві ми можемо уявити як давно з’явилась бальна хореографія, адже слово «бальний» на пряму асоціюється з балом, не з тим балом який ставлять в школі чи університеті за виконані завдання)), а з тими на які влаштовували при королівствах, при дворах вельмож і багатих людей, перша згадка про таке дійство 1385 року із Франції. Якщо відтворити історію тих часів, то відразу перед очима постають просторі зали із масивними люстрами, золотою ліпкою на стінах і музик в основному із струнно-смичковими інструментами, ну а люди які відвідували такі заходи, були вбрані в одяг який ну аж ніяк незручний для якихось широких па. Тому беручи все це до уваги, можна чітко зрозуміти що танці тих часів категорично відрізнялись від сьогоднішніх, хоч назву вони носять однакову, та від того часу різновидів бального танцю побільшало врази , та й великий вплив нанесли на європейські бальні танці Америка та інші країни, про що далі і йтиметься у статті.

Уявлення про бальні танці – що це так

Бальні танці – це один із видів хореографії, окрім нього існують ще – сучасні, народні,естрадні та класичні. Це найширших різновид хореографії , тому що він носить в собі найбільшу категорію танців які входять до бальної категорії. 

Першою людиною яка наважилась навести лад у всій системі бального танцю і класифікувати його по видах і категоріях , був Алекс Мур, англієць за походженням, тому деякі із танців називають по сьогоднішній день англійськими, по систематизації цього танцю написав книги : «Техніка бального танцю», «Бальний танець», та ін..

Види бальних танців, категорії, класифікація

Вся бальна хореографія розділена на класи які називаються стандартами або програмами , а саме на :

  • Стандартну європейську програму;
  • Латиноамериканську програму;
  • Американська плавна програма(стилі признані США та Канадою);
  • Американська ритмічна програма (стилі признані США та Канадою);

До європейського стандарту відносяться такі танці : повільний вальс, віденський вальс, танго,фокстрот,квікстеп.

До латиноамериканської програми відносять : румба,самба,ча ча ча, пасадобль, джайв.

До американської плавної програми входять : вальс, віденський вальс, фокстрот,танго.

До американської ритмічної програми входять такі стилі ,як :  ча ча ча, румба, мамбо, болеро, іст - коуст свінг.

Що стосується спортивного бального танцю – то до нього відносяться 2 перші категорії, європейський стандарт та латиноамериканська програма. Цей вид прирівнюється до спорту тому і носить таку назву, за нього так як і за будь-який інший вид спорту присуджують кандидата в майстри спорту і відповідно майстра спорту. 

Окрім такого розділення бальних танців на категорії, також існує поділ тих хто танцює ці танці, тобто танцюристів, на наймолодшу категорію(kids) , на підлітків ( junior), на дорослих (adult), а також за рівнем підготовки – початківці (аматори), і професіонали.

Як і хто танцює бальні танці

Бальною хореографією може займатись кожен хто має бажання і тягу до цього. Існують як професійні так і непрофесійні студії бального танцю, професійні називають – клубами бального танцю і зазвичай там займаються діти із раннього віку, частіше всього в парах і регулярно приймають участь в змаганнях,як в місцевих так і в конкурсах міжнародного масштабу. Аматори також беруть участь у виступах, але це в основному звичайні показові, звітні концерти.  Бальну хореографію можна танцювати як в парах так і індивідуально – це називається – Solo.

Що стосується поділу бальних танців на дорослі та дитячі, то насправді такого не існує, просто беручи до прикладу : танго, пасадобль, самбу чи румбу в якій повинна бути присутня пристрасть та експресія, природнім фактором стає той момент що діти ще не можуть цього зіграти та показати, тому ці види рідко зустрічаються у виконанні дітей, але все ж зустрічаються.

На сьогоднішній день танцювальна студія One Life може запропонувати бажаючим потанцювати бальну хореографію лише на індивідуальних заняттях, по скільки все ж таки ставить більший акцент на сучасну хореографію.

Кожен із танців, має відповідний костюм, взуття, музику, ритм, характер притаманний лише цьому стилю. Тому вибирайте що вам ближче до душі і танцюйте, можливо це буде повільний і ніжний стиль, або ж швидка і запальна самба…?)

Коментарі (0)
Отменить Залишити коментар